0586 - 347 78
citroen fiat fiat professional burstner

Säkra dragkrokar från Monoflex Nordic

Monoflex erbjuder sina produkter via återförsäljare och vi på Adamsky Motorkylare är en av dessa.

Olika typer av dragkrokar

Monoflex har ett brett utbud av dragkrokar. De har avtagbara system och fasta dragkrokar, S-kula, Triplex, High range, Mini samt Duplex kopplingar.

Deras dragkrokar utmärker sig med att vara lättmonterade och exakta.

Säkerhet och finish

Samtliga utvecklade dragkrokar testas enligt hårda EU-krav och förses med ett typgodkännande. Monoflex är certifierade enligt ISO 9001 och arbetar hela tiden med förbättringar av kvalitet genom hela produktionskedjan.

Detta avspeglas i slutproduktens funktion och finish. Över 30 år som tillverkare och sunt förnuft har hjälpt dem att ta fram marknadens bästa standardsortiment av dragkrokar.

Om du vill veta mer om dessa dragkrokar, kan du läsa mer direkt på Monoflex's hemsida genom att klicka här.

Mer om dragkrokar

Dragkrok fast, Dragkrok avtagbar, Elkabelsats, Det finns olika typer av Dragkrok. När du ska flytta, köra skräp till soptippen, montera en cykelhållare eller av annan anledning transportera stora och otympliga saker så kan en släpvagn vara till stor hjälp. För att kunna koppla släpvagnen till bilen så måste denna vara utrustad med en dragkrok.

Dragkroken är en stål-/järnkonstruktion som monteras med skruvförband i bilens chassi. På vissa bilmodeller så måste man även ta upp ett hål i stötfångaren/spoilern bak för att ett drag skall passa. Man kan även montera annan utrustning som till exempel cykelhållare på dragkroken.

Fast dragkrok

När man monterar en fast dragkrok så positionerar man den permanent och den går inte att fälla in eller ta bort tillfälligt. En fast dragkrok sticker ut bakom bilen.

Avtagbar dragkrok

På en avtagbar dragkrok kan själva kroken monteras av och på efter behov. När man inte skall använda draget så tar man enkelt av den och slipper ha den utstickande bakom bilen.

Infällbar dragkrok

Ena stunden ser du den, i nästa stund ser du den inte. Den infällbara dragkroken blir osynlig vid infällt läge och är alltid klar för användning på några sekunder. Kort sagt, maximal bekvämlighet samtidigt som bilen behåller sitt utseende.

Elkontakt

När man monterar ett drag måste man även montera en elkabelsats med anslutningskontakt. Elkabelsatsen ser till att signaler från bilens belysning, som bromsljus och blinkers, skickas vidare till släpvagnen man kopplar till bilen.

På vissa moderna bilar så måste man i bilens dator programmera att det finns dragkrok på bilen för att elkabelanslutningen skall fungera. Detta görs med ett diagnosinstrument.

Lagar och regler

Från och med den 1:e september 2013 så behövs längre inte bilen ombesiktas när man monterar en typgodkänd dragkrok.

Kravet är att bilen är EU-typgodkänd Klass1 och att man monterar en typgodkänd dragkrok som är avsedd för fordonet och att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR).

Detta gäller gäller även lätt lastbil. En lastbil som har en högsta tillåtna totalvikt om maximalt 3500 kg. Samma sak gäller och det är Eu-typgodkänd lastbil och att kopplingsanordningen som monteras är typgodkänd och avsedd för fordonet och att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafiksregistret (VTR). För lastbilarna finns det dock vissa undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.

För husbilar så skall fordonet fortfarande registreringsbesiktas. Dessa fordon har ofta en mera komplex konstruktion där man måste montera dragramar eller liknande och därför har Transportstyrelsen bedömt att dessa ska registreringsbesiktas när en kula monterats.

Har man en avtagbar dragkrok så måste den gå att demontera och montera vid besiktningstillfället.

Viktigt att tänka på:

Släpvagnen får inte överstiga den högsta släpvagnsvikten som står angiven i registreringsbeviset.

Det bör vara samma typ av däck (sommar-/vinterdäck) på släpvagnen som på bilen, Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag.

Var uppmärksam på att en bil med tillkopplad släpvagn är längre och tar mer plats på vägen, särskilt när du gör ett körfältsbyte.

Montera dragkrok

Att montera dragkrok är något som man bör lämna till en verkstad. Du hittar en Autoexperten verkstad nära dig i sökfältet till höger eller längst upp på sidan.

dragkrok